MALZEMESİ
4 adet yumurta
2 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağı
2 su bardağı badem ya da ceviz içi
1 adet portakal
4 dilim bayat ekmek
1 tatlı kaşığı karbonat

Şerbeti için:
2,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Yarım adet limonun suyu

TARİF
Önce şerbetimizi hazırlayalım. Tozşeker ve suyu kaynatalım. Şerbet kıvam kazanınca, limon sıkıp 2-3 dakika sonra ateşten alalım ve soğutalım.
Sonra bir hamur yoğurma kabına yumurtaları kıralım. Sıvıyağı, toz şeker, unu katıp yoğurmaya başlayalım. Ceviz içi kullanacaksak ince çekelim. Badem kullanacaksak, bir süre kaynar suda tutarak kabuğunu çıkarıp, kurutup öyle parçalayalım. 1 portakalı iyice yıkayıp önce kabuğunu rendeleyelim, sonra suyunu sıkıp, süzerek yoğurduğumuz hamura katalım. Bayat ekmek dilimlerinin kabuklarını çıkarıp, içlerini un ufak edelim ve hamuru karıştıralım. Karbonatı da serpip tekrar yoğurup, yağladığımız tepsiye bastırarak yayalım. Önceden ısıttığımız (160 derece) fırında üzeri kızarıncaya dek pişirelim.
Fırından çıkan tez piştinin üzerine soğuttuğumuz şerbeti dökerek dilimleyelim. Şerbeti çekince servise hazırdır.
Tez pişti de Musevilerin Pesah bayramında yaptıkları tatlılar arasındadır